top of page
  • Simon Buus Olsen

Debat: Frit valg er også velfærd

Lad mig starte med at konstatere at vi har nogle fremragende offentlige daginstitutioner og et forrygende personale til at tage vare på vores børn.


Venstrefløjen har det med at få malet tingene op som sort/hvid, også når det kommer til det jeg selv, og i øvrigt Børne- og Undervisningsministeren, kalder et forbud mod private daginstitutioner.


Det handler ikke om at offentlige daginstitutioner er dårligere, eller at private kun kan fungere hvis der partout skal udbetales et overskud til ejerne.


Det handler om den energi, den tid og de midler man ønsker at investere heri, for at skabe en daginstitution, som ikke er offentlig.


Mit bud er, at ingen starter en privat daginstitution med målet om at tjene millioner af kroner til sig selv, men nærmere fordi man er motiveret for at skabe den bedste daginstitution, uden offentligt bureaukrati.


Men skal man investere egne midler heri, så kræver det også, at man kan se et afkast heraf.


I sidste ende kommer den her aftale på venstrefløjen, til at betyde dårligere velfærd for vores borgere.


Det er utrolig svært at se hvilken evidens venstrefløjen vil ligge til grund herfor, udover at de simpelthen har et problem med alt hvad der indgår “privat” i. Derfor har jeg også tidligere kaldt det et ideologisk korstog fra venstrefløjen - for hvor stopper det henne?


Igennem årtier har vi i Danmark levet godt af det samspil der er mellem offentlige, selvejende og private udbydere på forskellige velfærdsområder. De forskellige muligheder er med til at skabe flere frie valg for vores borgere, så de kan vælge netop det tilbud de synes der passer dem bedst.


I Norge var man igang med et lignende lovforslag, men man valgte dog at undersøge det igennem en undersøgelseskommission, før man vedtog en lov herom.


Da konklusionerne kom, valgte man at forkaste lovforslaget igen, fordi konklusionerne viste:

  • Store overskud til udbetaling er yderst sjældne til private aktører

  • De private aktører skaber et godt supplement og flere frie valg for borgerne, samt skaber mere effektivitet hos både offentlige og private aktører

  • De skaber innovation hos såvel dem selv, som hos de offentlige eller selvejede institutioner

  • De skaber gode rammer for børn med særlige behov, fordi man i flere tilfælde også specialisere sig på et givent område

Herudover viser andre undersøgelser fra Danmark at der er bedre normeringer i private vs. offentlige daginstitutioner, så den pulje man gemte et forbud i, var ikke en pulje der var attraktiv alligevel for private institutioner.


Af samme årsag via bedre normeringer er de voksne langt mere nærværende, fordi de ikke skal arbejde med samme mængde bureaukrati.


Men vigtigst, så er forældretilfredsheden 82,9 % for de private daginstitutioner, imod 74,2 % for de offentlige. Hvorfor vil man kæmpe imod noget, som forældrene er tilfredse med?

Jeg spørger igen:


Hvorfor er det så forfærdeligt, at folk der vil lægge deres egne penge, alt deres tid og alt deres energi i, at skabe den bedste daginstitution for vores børn - at de også får lov at tjene en skilling?

5 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page