top of page
  • Simon Buus Olsen

Debat: Ideologisk korstog imod private daginstitutioner fra venstrefløjen

"Monopol er aldrig godt for slutbrugeren, fordi det ikke presser en til at udvikle sig, skabe nye innovative arbejdsmetoder og det bliver alt for ofte, meget dyrere uden konkurrence."

Med finanslovsaftalen for 2021, blev der samtidig lavet en aftale mellem Regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten om et de facto forbud imod private daginstitutioner i fremtiden.


Det er en linje, en grænse og en voldsom en af slagsen som venstrefløjen nu træder hen over. En grænse, som i sidste ende går ud over borgeren og den velfærd man kan forvente i et land med verdens højeste skattetryk.


I årtier har vi i Danmark leveret en fremragende velfærd til vores borgere, og en stor faktor heri, har været et godt spænd mellem offentlige, selvejende og private udbydere af velfærd.


Konkurrence skaber ikke blot lavere omkostninger ved velfærden, men det skaber også innovation, nytænkning og plads til iderigdom blandt ildsjælene i velfærdsektoren.


Private velfærdsudbydere lærer af offentlige, ligesom offentlige lærer af private - i sidste ende til gavn for borgeren.


Monopol er aldrig godt for slutbrugeren, fordi det ikke presser en til at udvikle sig, skabe nye innovative arbejdsmetoder og det bliver alt for ofte, meget dyrere uden konkurrence.


Men det største spørgsmål der undre mig ved denne beslutning er:


Hvis en ildsjæl vil sætte penge, tid og alt sin energi i at skabe den bedste daginstitution for vores børn, hvorfor er det så, så forfærdeligt at han/hun får en skilling ud af det til sig selv? Hvad er det forfærdelige i det - så længe man er med til at skabe nogle gode rammer for vores børn og unge?


Der er intet der tyder på, at der i særlig høj grad bliver trukket store summer ud til ejerne af private daginstitutioner, i de undersøgelser som foreligger på området fra Norge f.eks., hvor man faktisk undersøgte det, og droppede et lignende lovforslag på baggrund af den undersøgelseskommission man nedsatte til at kigge på området.


I Danmark undersøger vi det ikke engang, og derfor er det også et katastrofalt ideologisk korstog fra venstrefløjen.

I sidste ende er korstoget med til at give dårligere velfærd til vores borgere, og det kan venstrefløjen ikke være bekendt - der er i hvert fald ikke meget 'Børnenes Statsminister' over det her.

1 visning0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page